6111 Sayılı Kanuna Göre SGK İşveren Prim Teşviki

İşe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere işverenlere 6 ay ile 48 ay arasında değişen sürelerde, işçinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işsizin işe alındığı tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Ayrıca, Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe başlatılan işçinin ilave 6 aylık süre ile teşvik uygulamasından yararlanabilir.

Özel sektör işverenleri bu teşvikten faydalanır. Ancak, işverenlerin;

• Çalıştırdıkları sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde SGK’ ya vermesi,
• Sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarını yasal süresi içinde ödemesi
• Sigortalının işe alındığı işyerinden dolayı SGK’ ya prim, idari para cezası, gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır.
• Prim borçlarının yeniden yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olması durumunda taksitlendirme ve yapılandırma sürecinin devam ettiği sürece işverenler bu teşvikten yararlanabilir.
• Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edildiğinde işverenler 1 yıl süreyle bu destekten faydalanamaz.

İşveren tarafından çalıştırılacak işçinin;

• En az 6 aydan beri işsiz olmalıdır. SGK’ ya verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı olmaması gerekir.
• Ortalama sigortalı sayısına ilave işe alınmalıdır. Ortalama sigorta sayısı:
01.03.2015 tarihinde 2 işsiz işe alındığında, işe giriş tarihinden önceki 6 ayın yani; şubat- eylül döneminin prim ve hizmet belgelerinde kaç işçi çalıştırdığı bildirildiğine bakılır ve toplanır. Ortalama sigorta sayısı bu toplamın 6 aya bölünmesiyle bulunur. Ortalama sigorta sayısı:

İşverenin işe aldığı işçi sayısı: 2
Ortalama sigorta sayısı: 2,5’dan 3 olarak kabul edilir.
Mart ayında işsizleri işe almadan önceki işçi sayısı: ile işe aldığı işçi sayısını toplayacağız. (5+2= 7) Toplam çalışan sayısı 7 kişi olduğuna göre, ortalama sigorta sayısını çıkardığımızda (7-3=4) işveren sigorta prim teşvikinden sadece 4 kişi yararlanabilir.
• Sigortalı işsiz bu teşvikten sadece bir kez faydalanmalıdır. Ancak, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlar tekrar işe girerler ve tekrar işe girerken mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmaları ve mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirmeleri veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kursundan mezun olduklarını gösterir belgeye sahip olmaları durumunda teşvikten tekrar faydalanabilirler. Bu durumda ilk yararlanma süresi, ikincisinden düşürülür ve toplam yararlanma süresi en son yararlanılan destek için öngörülen süreyi aşmaz.
• Sigortalı işçi fiilen çalışmalı ve 01.03.2011 ile 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınmış olmalıdır. Ayrıca, 18 yaşından büyük olması gerekir.

Örnek:
Kısa vadeli sigorta kolu prim oranı 2 olan bir işyerinde 01.03.2015 tarihinde işe alınan işçinin prim ödeme gün sayısı 30, prime esas kazanç tutarı ise 1.000 ₺ olduğunu varsaydığımızda sigortalının;
Normalde ödenecek olan: 1.000 * 34,5 (toplam prim oranı) = 345,00 ₺
1.000 * 0,05 ( beş puanlık indirim teşviki) = 50.00 ₺ Hazinece karşılanacak olan indirim
20,5 (işveren hissesine isabet eden prim ) – 5 (beş puanlık indirim teşviki) = 15,5 ‘i üzerinden teşvikten yararlanılacaktır.
1.000 * 15,5 = 155,00 ₺ işsizlik sigorta fonundan karşılanacak olan indirim
İndirim teşviklerinden yararlanıldığı durumlarda işverenin ödeyeceği: 
345,00(indirimsiz) – 50,00( hazinece karşılanan indirim) – 155,00(işsizlik fonundan karşılanan indirim) = 140,00 ₺

6111 Sayılı İlave İstihdam Teşvikinden Yararlanıyor Muyuz? 6111 Sayılı İstihtam Teşviki Nasıl Hesaplanır? Şartları Nelerdir?

Son zamanlarda gündemde olan 6111 sayılı kanun ile getirilen istihdam teşviki, işverenlerin de epey dikkatini çekmiştir. Sgk teşvikleri içinde 6111’in uzun vadeli olmasından, şartlarının uygun olmasından bu teşvik türü sık kullanılıyor. Bu teşvik ilk olarak 2011 yılında çıktığında gerek meslektaşlarımızın üzerindeki angarya iş yoğunluğundan, gerek zahmetli ve dikkat isteyen bir iş olması bakımından fazla uygulanamadı ya da uygulamada geç kalındı. Durum böyle olunca piyasada birçok kişi danışman firması kurup bu işi yapmaya başladı. Bu firmalar işverenlere geriye dönük teşvik takip konusunda da danışmanlık yapmaya başladılar. Mükellefler de muhasebe meslek mensuplarının bu konu hakkında fikirlerinin olmadığını düşünmeye başladılar ve biz meslek mensupları mükelleflerin gözünde maalesef değer kaybetmeye başladık. Çünkü mükellefin cebinden çıkan parayı azaltmak asıl görevimizmiş gibi bir bakış açısı var.

Teşviki Takip Etmek Zor Mu?

Bu teşviki takip etmek eskisine göre daha kolaydır. Çünkü şuan E- bildirge sisteminde birçok şey yenilendi. Kişinin işe girişi yapıldıktan sonra ortalama sigorta sayısını sistem artık veriyor, önceden vermiyordu. İşveren (mükellef) teşvikten yersiz yararlanıp yararlanmadığını kontrol edebilir. İşçinin işe giriş yapmadan önce potansiyel teşvik sorgulama kısmından T.C. numarasını yazıp hangi teşvikten yararlanabileceğini görebilir.

Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasını teşvik etmek, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak amacıyla prim teşviki 13.02.2011 tarihinde kabul edilmiştir. 6111 Sayılı Kanun ile yürürlük kazanan ve 4447 Sayılı Kanun’un Geçici 10. Maddesinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması teşvikinden yararlanma süresi 31 Aralık 2015’te doluyordu. Kanunla Bakanlar Kurulu’na bu süreyi 5 yıl uzatma yetkisi tanınmıştı. Hükümet de bu yetkisini kullanarak bu teşviki 2020 yılına kadar uzatmış oldu.

İşveren Yönünden 6111 Teşviki Şartları

1.İşyeri aylık prim ve hizmet bildirgesini zamanında vermiş    olacak ve yasal süresinde ödemiş olacaktır.

2.Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalıdır.

3.Yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara      ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekir.

Sigortalı Yönünden 6111 Teşviki Şartları

1.İşçi 01/03/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,

2.18 yaşından büyük olmalı,

3.İşe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olmalı,

4.Ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılmalı.

Teşvikten Yararlanma Süreleri

  • İşkur’a kayıtlı, meslek belgesiz 29 yaşından büyük erkek için  6 ay,
  • 03.2011 tarihinden sonra işe alınıp, çalışırken meslek belgesi alanlar için 12 ay,
  • 18-29 yaş arası erkek veya 18 yaşından büyük meslek belgesiz kadın için 24 ay,
  • Mesleki yeterlik belgesi sahipleri ile Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitiren 29 yaşından büyük erkekler için 24 ay, İşkur’a kayıtlı ise 30 ay,
  • 18-29 arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlardan Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğrenimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen kursları bitirenler için 36 ay,
  • Bunlardan İŞKUR’a kayıtlı olanlar için 42 ay,
  • Mesleki yeterlilik belgesi sahibi 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlar için, 48 ay, bunlardan İşkur’a kayıtlı olanlar için, 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabilecektir.

NOT: Yeni Açılan İşyeri için ortalama Sıfırdır.(İşyerinin yeni açılacak olması halinde geriye doğru bildirim söz konusu olmadığından, bu işyerleri için ortalama hesabı yapılmayacaktır ve işyerinin açıldığı ay alınan işçilerin tamamı için diğer şartları taşıması halinde teşvikten yararlanılacaktır.) Ortalama işçi sayısının hesaplanmasında SGDP tabi olarak çalışan işçiler ile sıfır gün ve sıfır kazancı olan istirahatlı veya ücretsiz izinli olan ve ücret ödenmeyen sigortalılar da sayıya dahil edilecektir. Aynı ayda giriş ve çıkış yapan işçiler bir işçi olarak ortalama hesabına dahil edilecektir.

 

27 Mart 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan 7103 sayılı kanun ile 4447 sayılı işsizlik sigortasın kanununa geçici 19. ve geçici 20.maddeller eklenerek 1.1. 2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere ilave istihdama bağlı sigorta ve işsizlik sigortası primi teşviki uygulamaları getirilmiştir.

17103 Sayılı Kanun Teşviki

Söz konusu şartların sağlanması halinde imalat ve bilişim sektöründe ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 5412 TL ‘ ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06 TL ile 2029,50 TL) ile 121,95 TL damga ve gelir vergisi karşılanacak. 17103 Sayılı kanun hakkında detaylı bilgiyi makaleler bölümünde bulabilirsiniz.

27103 Sayılı Kanun Teşviki

Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ise prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (761,06 TL) ile 121,95 TL damga ve gelir vergisi karşılanacak.

6645 Sayılı Kanun Teşviki (İş Başı Eğitim Programı)

23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı Torba Yasa ile önemli bir sigorta prim teşviki getirilmiştir.

4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 15. madde eklenmiştir. Buna göre 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İŞKUR tarafından 31/12/2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların;

  1. a) Programın bitimini müteakip en geç üç ay içinde programı tamamladıkları meslek alanında özel sektör işverenleri tarafından 5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınması ve
  2. b) İşe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması, Kaydıyla, işe alındıkları işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile 5510 sayılı Kanun’un 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uygulandıktan sonra kalan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait oranına göre ve aynı kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan tutar Fondan karşılanır.

Geçmiş Dönem Kayıp Teşviklerin Geri Alınması

27/03/2018 tarih ve 30373 (mükerrer 2) sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7103 Sayılı VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ile geçmişte faydalanılmayan SGK teşviklerinin geri alınmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. İlgili düzenlemeye göre 1 Haziran 2018 tarihine kadar dilekçe vermiş olan işverenlerin, ilgili evrakları SGK ’ya teslim etmesi durumunda 7 yıllık teşvik kayıplarını geri almaları mümkün olacaktır.
Firmalarımızın geçmiş dönemde faydalanmadıkları 78.967.000 TL teşvik tutarının iadesi ile ilgili gerekli hizmeti sunduk.
Meridyen Danışmanlık olarak sektörde en kapsamlı ve verimli hesaplamaları yapıyor,analiz raporlarını üretiyor, kârınızı maksimize ediyoruz, ALACAĞINIZIN TAHSİL EDİLMESİ İÇİN TÜM SÜRECİ BİZ TAKİP EDİYOR, SİZE İŞ YÜKÜ YÜKLEMİYORUZ.

NASIL HİZMET VERİYORUZ

Öncelikle aylık bordronuzu inceleyerek aynı gün içerisinde, o ay için teşvikten elde edeceğiniz toplam indirim ve cari ayda hangi personellerin bu teşvikten yararlanabileceğini raporluyoruz.
Firmamız, özel olarak geliştirilmiş yazılımı sayesinde en ufak bir hataya yer vermeden her bir personel için bildirge öncesi hesaplamaları eksiksiz olarak yapmakta ve detaylı raporu hizmetinize sunmaktadır.
Bildirge öncesi rapor örneğini, “Rapor Örnekleri” sekmesinden inceleyebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra tek yapılması gereken, aylık bordronuzu e-Bildirge sistemine eklemek ve size sunduğumuz personelleri ilgili sayılı kanuna tabi göstermek.

SEKTÖRÜN EN İYİSİ

Sektörde en kapsamlı raporları üretiyor, en verimli hesaplamaları yapıyor, karınızı maksimize ediyor ve hatamızdan kaynaklanan cezaları üstleniyoruz.
Yalnızca size sağladığımız katma değeri faturalandırıyoruz.