İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DESTEĞİ NEDİR ?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan işyerleri.  3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerleri.  Çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve 3 yıl süreyle %1 olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Desteği sağlanacaktır.  (Normalde %2’dir, Yarı yarıya indirim uygulanarak İSG teşviği verilmektedir.)

UYGULAMA

iş sağlığı ve güvenliği desteği Kanunun kabul tarihi olan 04.04.2015 tarihinden itibaren 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinin; teşvikten 3 yılı takip eden bir sonraki takvim yılı olan 2019 yılı ocak ayı itibariyle yaralanmaya başlayacaklardır.

ÖRNEK

Örneğin 40 çalışanın her birinin  2558,40 TL brüt ücret üzerinden ücret aldığı bir işyerinde işveren söz konusu teşvikten faydalanmadığı durumda aylık toplamda 3070 TL öderken, teşvikten faydalandığı durumda ise  1023,40 TL ödeyecektir. İşletmenin bu teşvikten sağlamış olduğu tasarruf oranı yıllık bazda 24.595,20 TL olacaktır.

İŞ KAZASINI BİLDİRMEME

İş kazalarını bildirmeyerek teşvikten yararlanan işverenler, kaza tarihi itibariyle yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri ödeyecek ve 5 yıl süreyle bu teşvikten yararlanamayacaktır. Haklarında yasaklama kararı verilenin şahıs şirketi olması durumunda şirket ortaklarının tamamı hakkında; sermaye şirketi olması halinde yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında, bu hüküm uygulanacaktır. Yasaklama kararı verilenin şahıs şirketine ortak olması halinde şirket hakkında, sermaye şirketine ortak olması halinde ise yarısından fazlasına sahip olması kaydıyla yine bu şirket hakkında da bu hükümler uygulanacaktır.

SGK’YA BORCU OLAN İŞVEREN DESTEKTEN FAYDALANABİLİR Mİ ?

Destekten yararlanacak işyerinin SGK’ya yasal süresi içerisinde ödenmemiş prim ve prime ilişkin borcunun bulunması durumunda, destek tutarları bu borca mahsup edilerek destekten fayda sağlanabiliyor.

BU TEŞVİKTEN NASIL FAYDALANABİLİRİM ? İş Sağlığı ve Güvenliği Desteği

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri sahibi işverenlerin yada işveren vekillerinin, iş sağlığı ve güvenliği desteğinden yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği ünitelere İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ekinde bulunan başvuru formunu doldurup müracaat bulunmaları yeterlidir.

BU TEŞVİKTEN DOĞAN ÖDEMELERİ NE ZAMAN ALABİLİRİM ? İş Sağlığı ve Güvenliği Desteği

Kapsama giren işverenlere sağlanan hizmetin bedeli, üçer aylık dönemler halinde hesaplanır. Dönem sonundaki tutarları takip eden ikinci ayın sonunda işverene SGK tarafından ödenir. Buna göre;
– Birinci dönem destek ödemeleri ocak, şubat ve mart ayları için mayıs ayının sonunda,
– İkinci dönem destek ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için ağustos ayının sonunda,
– Üçüncü dönem destek ödemeleri temmuz, ağustos ve eylül ayları için kasım ayının sonunda,
– Dördüncü dönem destek ödemeleri ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın şubat ayının sonunda,
gerçekleştirilir.

İlgili Mevzuat için TIKLAYINIZ.

 

 

iş sağlığı ve güvenliği desteği